اخلاقی, اعتقادی, حدیثی

شرح دعای روزیازدهم ماه مبارک رمضان

بسم الله الرحمن الرحیم

اللَّهُمَّ حَبِّبْ إِلَیَّ فِیهِ الْإِحْسَانَ وَ کَرِّهْ إِلَیَّ فِیهِ الْفُسُوقَ وَ الْعِصْیَانَ وَ حَرِّمْ عَلَیَّ فِیهِ السَّخَطَ وَ النِّیرَانَ بِعَوْنِکَ یَا غِیَاثَ الْمُسْتَغِیثِینَ.

▫️ خدای در این ماه نیکی را پسندیده من گردان، و نادرستی‌ها و نافرمانی‌ها را مورد کراهت من قرار ده، و خشم و آتش برافروخته را بر من حرام گردان به یاری ات ای فریادرس دادخواهان.

 

👌شرح اجمالی:

▫️ #احسان هر گونه عملی که موجب جلب #رضایت باری تعالی شود را گویند. طبق این تعریف هر عمل عبادی، اقتصادی ، اجتماعی، سیاسی و… که در آن جهت “رضی الله” رعایت شود احسان است.

▫️بهترین احسان فرد این است که خودش انسان خوبی باشد. می توان گفت که شروع احسان بلکه پایه آن، در نیک بودن خود انسان است.

▫️ احسان صفتی الهی است که نشانه عدم وابستگی فرد با امور زودگذر و نیز مهربانی و دلسوز او نسبت به خلایق است.

▫️انسان های #ناشایست و #فاسق، اگر احسان کنند، احسانشان مقبول نیست چون: “انما یتقبل الله من المتقین”. نظیر احسانی که قابیل کرد ولی به خاطر رعایت نکردن تقوی و #خبث_باطنی، مقبول درگاه احدیت نشد.

▫️درخواست اینکه احسان محبوب عبد شود، در واقع درخواست #توفیق احسان است. شایسته است روزه دار در این روز دست به احسان بزند ولو به دادن یک سلام و خنده و یک خرما دم افطار و…

▫️ #فسق یعنی #گناه_علنی که در آن عبد با دانستن سوء فعل، بدون رعایت محضر ربوبی دست به #عصیان و #نافرمانی می زند. اظهار کفر و شرک و الحاد #فسق_اعتقادی است و رعایت نکردن #ادب_بندگی و رعایت نکردن انجام فرمان های الهی، #فسق_عملی است.

▫️عصیان نیز در اصل نافرمانی از روی آگاهی است اگرچه به گناهی که از روی جهل انجام می شود، عصیان گویند.

▫️فسق و عصیان به دلیل اینکه شالوده انسانیت فرد را نابود می کند و او را از مقام انسانیت به حیوانیت بلکه بدتر از حیوانیت می کشاند، مورد غضب الهی است.

▫️با فسق و عصیان، #سخط یعنی عذاب الهی که شامل انواع محرومیت ها از رحمت است می شود.

▫️آنکه را رحمت الهی نصیب نگردد لاجرم #انفاس_شیطانی نصیبش خواهد شد.

▫️باید دائما یا غیاث المستغیثین گفت بلکه مشمول رحمت شویم.

▫️ استغاثه به درگاه ربوبی فقط در مصائب و گرفتاری نباید باشد بلکه ما دامی که ندانستیم بهشتی خواهیم بود جا دارد استغاثه نماییم.

✍ محمد علی فتحی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *